torstai 9. huhtikuuta 2009

Väärinymmärretyt koirat osa 2

Luonteenominaisuuksista ja niiden keskinäisestä tasapainosta on vaikeaa mitään täsmällistä sanoa, koska näistä koirista löytyy mm. pehmeitä ja teräviä sekä kovia ja teräviä, ja kyseisten ominaisuuksien keskinäinen tasapaino tai epätasapaino voi olla joskus, jopa vaarallinen yhdistelmä. Oikeissa käsissä toki koira, kuin koira tulee pärjäämään yhteiskunnan hektisissäkin kiemuroissa. Oikeanlaiset otteet, rauhallisuus ja se, että osoittaa koiralle, että omistaja on se, joka selvittää tilanteen kuin tilanteen, siinä joitakin perusasioita. Eikä aina ole pakko viedä koiraansa tilanteeseen, jonka tietää olevan sille vaikea, joskus sietämättömän vaikea! Kaikki tuntuu niin selkeältä teoriassa, mutta käytännössä nämä koirat yllätyksineen eivät enää edes yllätä!

Joskus tuntuu, että tällainen koira reagoi ennen, kuin se ehtii "ajatella". Omistaja ei saa nukahtaa tai unohtua haaveilemaanlenkillä koskaan, sillä hänen on koko ajan tarkkailtava ympäristöään sekä koiraansa, ja oltava ikäänkuin ajatuksen edellä koiraansa. Helppoa sanoa, vai? Olet rentona, ettei koira reagoi kun tarkkailet, samalla olet tarkkaakin tarkempi sen suhteen, mitä ympärillä tai lähistöllä tapahtuu tai voi tapahtua... Samalla sinun on luettava koirasi eleitä erittäin tarkasti, jotta pystyt ennakoimaan tarvittaessa sen reaktiot, eli ehkäisemään koiran ei toivottu käyttäytyminen, mikä on siis se ideaalitilanne.

Osa näistä koirista on ilmeisestikin stressiherkempää sorttia kuin muut. Samaten jotkut ovat mahdollisesti selkeästi yhden ihmisen koiria, vaikka eläisivät perheessä ja olisivat vieläpä laumasieluisia. Viittaamme tuossa "laumasieluisilla" paimenkoiriin, jotka yleensä ovat koko perheen koiria.

Olemme kohdanneet näissä signaaliherkissä koirissa enemmän tiettyjä rotuja, kuten paimenkoiria sekä joitakin alkukantaisia rotuja. Ensin mainituissa saattaa olla sitä varautuneisuutta, jopa arkuuttakin ja näykkimistaipumusta ilman varsinaista aggressiota. Ne ovat usein myös varsin vilkkaita. Jälkimmäisissä taas olemme havainneet yliammuttua suojelutaipumusta omistajia tai kotia kohtaan, koira on siis saanut arvioida tilanteen omistajan ehtimättä väliin, tai koiralle on annettu liikaa taakkaa? Voidaan toki päätellä, että viime mainitussa tilanteessa on hyvinkin mahdollisesti kyse siitä jo mainitusta johtajuusongelmasta... eli tilanne saattaa helpottua tietyillä koulutusmenetelmillä ja omistajan aseman vahvistamisella. Takuulla lähes joka roturyhmästä löytyy näitä kuvaamiamme koiria, kunhan vain opimme tunnistamaan ne, ja sitä kautta voisimmeko sanoa armahtamaan ne... vähentää niiden taakkaa, siinä on yksi tehtävämme.