tiistai 26. toukokuuta 2009

Jälkeä jälleen

Tehtiin koirien kanssa pitkä lenkki Mannin metsiin. Loppuun tein sitten Ruu'lle pelto jäljen kohtalaisern pitkään heinään. Jäljen pituus n. 150m. Ei vanhentamista ja taas voimakkaasti tampaten. Sai myös katsella kun tein sen. Alkuun näytin lelua, että täällä tämä on.

Virittelyt sai toisen täpinöihin. Hinku ja köhi ja oli tukehtua ennen jäljestystä ;0) Nenä meni samo tein maahan ja alkoi vimmattu jäljen etsiminen. Alkuun pyöri, mutta etsi tosissaan jäljen päätä. Pitäisi varmaan alkaa näyttämään kädellä mihin suuntaa kannattaa mennä.

Jälki löytyi ja päästiin vauhdilla matkaan. Jouduin ihan tosissani pitää kiinni. Alkuun oli suoraa joku 30m jonka jälkeen jälki lähti kaartamaan vasemmalle (pyöreä kulma) meni todella hyvin jäljen päällä "kurvissa" matka jatkui joitaki kymmeniä metrejä. Työskenteli todella hyvin ja nenä pysyi kaiken aikaa maassa.

Pellolla oli myös pieni oja joka ei tuottanut ongelmaa, vaikka kuvittelinkin sen sekoittavan toisen menoa. Jäljen lopussa oli taas "kurvi" oikealle. Tämä myös hienosti. Loppuun joitakin kymmeniä metrejä suoraa ja pellon päässä vinku-pinku palkaksi ja valtavat kehut ja pieni muotoista leikkimistä.

Ruu on nyt todella saanut kiinni siitä, mitä jäljellä tapahtuu. Kaikki oli vain kiinni siitä, että vaihdan palkkaa. Voi miten yksin kertaista. Tämä meni nyt hehkuttamiseksi, mutta olen niin iloinen siitä miltä jäljestys näytti tänään =D

Kotosalla otin tunnaria. Olen nyt ottanut ulkona sitä ja päätin kokeilla sisällä useamman kapulan satsissa. Alkuun ei luonnistunut. Tai no pari ekaa ok, mutta nosteli kyllä jonkun verran muita. Aloin pohtia, että Ruu ei ole tarpeeksi motivoitunut etsimään oikeasti omaansa. Kapuloilla oleminen on sille selkeesti palkitsevampaa. Sitten mulla syttyi lappu!

En ole ottanut lelu-palkalla tunnaria, kun olen ajatellut, että se opettaa väärän vireen ko. liikkeeseen ja saa aikaan vain sen, että toi hössöttää ja ottaa vain jonkun. Tänään sitten päätin kokeilla teoriaani.

Kaivoin kaapista nahkarätin jota toi rakastaa. Näytin rättiä ja vein oman muiden kapuloiden joukkoon. Vaihdoin myös käskyn "oma" käskyyn "etsi" joka tarkoittaa "ole tarkkana ja käytä nenääsi"

Ekalla meni kapuloiden luokse ja katsoi rättiä. Annoin uuden käskyn ja sitten tuntui Ruu'n päässä syttyvän lamppu! Heti kun otti oman vedin rätin esiin ja palkkasin. Seuraavat pari toistoa menivät todella hyvin. Viimeisellä kerralla keskittyi erityisen hyvin ja keskittyneesti, koska halusi ansaita palkkansa. Jätti myös kapuloiden maistelun tyystin.

Ajattelin nyt kokeilla tätä. Jos tuo väärän otan hiljaa pois ja jää sillä kertaa ilman palkkaa. Luulen, että super palkka saa tuon työskentelemään tosissaan. Lelu sai sen keskittymään ihan toisella tavalla kuin ruoka, yllätys!

Nenä touhuja

Nyt kun ei voida reenata agia, ja tokoakin rajoitetusti ja kun pentupäivä lähestyy päätin ryhdistäytyä taas jälki puuhissa. Tein kokeilu mielessä 4 lyhyttä jälkeä. Kolme sai nähdä kun tein ja yksi niin, että näki ja teimme muita juttuja (tunnari) välissä.

1. Jälki näki kun tein ja ajettiin heti perään. Talloin jäljen pellon keskellä olevaan pieneen "metsä saarekkeeseen, jossa heinää. Pituus n. 40m. Jälki mutkitteli, kun jouduin kiertämään mm. ison kiven. Jäljen päässä lelu. Ei nameja jäljellä (kun ei niistä ole kiinostunut) Jäljesti Ruu'ksi hyvin. Oli innoissaan ja suht hyvin pysyi nenä maassa. Aikas hyvin pysyi jäljellä.

2. Jälki pellolle, jonka pituus 100m mutkittelua enemmän. Suoraan jäljelle. Vetää aika kivasti jäljestäessään ja on oikein keskittynyt. Hiukka tosin on intoa enemmän kuin taitoa, mutta ihan kohtalaisesti meni. Mutkittelut tosin kuivalla pellolla tuotti vaikeuksia, mutta lopulta lelu löytyi ihan jäljestämällä. Välillä yritti saada ilmasta vainua lelun suhteen.

3. Jälki pellolle, jonka pituus n. 60-80m luokkaa. Välissä tein 4 tunnarin piilotusta heinikkoon. Nä oikein hyviä. Sitten jäljelle. Tämä jälki meni sitten aivan pyörimiseksi. Välillä jäljellä ja välillä jossain aivan muualla. Hyvää tässä jäljessä oli se, että Ruu yritti koko ajan itse löytää alvariinsa hukkuvaa jälkeä. Lelu löytyi... öh sattumalta ;0) mikä lie sitten sotki, saattoi olla vaihto tunnarista jälkeen mene ja tiedä, mutta ei haittaa meitä, kun ei siitä edelleenkään tule kisa koiraa jälkeen.

4. Jälki taas pellolle (eri kohtaan niin kuin kaikki jäljet) ja loppuun lelu (niin kuin kaikilla jäljillä) pituus n. 50m Nyt lähti todella hyvin ja keskittyi oikein tosissaan. Nenä pysyi koko ajan maassa. Yksi kaari jäljellä oli lopussa, joka ei nyt tuottanut mitään vaikeuksia. Lelu löytyi hyvin jäljestyksen tuloksena. Voi miten olin iloinen erityisesti tästä viimeisestä jäljestä.

Nyt kun vaihdoin nakit leluun on ruvennut kiinostumaan oikein kunnolla jäljestä. Joudun ihan tosissaan pitämään liinasta kiini. Lelun olen piilottanut aina jäljen loppuun ja jäljen tallon aina myötä/sivu tuuleen, ettei saisi hajua lelusta vaan joutuisi oikeasti jäljestämään, näin olen päätellyt pienessä päässäni, mutta sanottakoon että ihan keltis olen näissä jutuissa, joten odotan innolla tulevaa pentupäivää ja tuomiota touhuistamme ;0)