torstai 10. joulukuuta 2009

Väärällä alalla!

Hessu on saanut lähi aikoina toisen samanlaisen kohtauksen, mutta lievempänä. Lähdettiin sitten ell. juttusille. Kaupungin ell. kuitenkin tuumasi kyseessä olevan "vain" epilepsian. Olin kuitenkin lukenut, että B-12 vitamiinin puutos voi aiheuttaa neurologisia oireita (keskushermosto)Kyseessä siis tärkein hermostovitamiini. Ko. lekuri ei katsonut tarpeelliseksi ottaa mitään kokeita, joten pyysin häntä sitten vartavasten ottamaan näytteen ja lähettämään Vetlab'n. Hassuinta hommassa oli se, että lääkäri tiedusteli multa minkä kokeen halusin koiralta otettavan. Epäilin Hessun suolistotulehduskesta (Hessullahan on ollut 4-vuotiaasta lähtien krooninen suolistotulehdus) johtuvaa B-12 vitamiinin puutosta ja pyysin, että ottaa sen ja folaatin. Tämän jälkeen emme enää keskustelleet lääkärin kanssa.

Ell. soitti mulle viikon alussa ja myönsi, että Hessun ko. arvot olivat päin mäntyä. B-12 oli Hessulla alle 150 viitearvojen ollessa 200-850 lisäksi tuo 150 alitus viittaa todella alhaisiin lukemiin, kun tuon lukeman jälkeen ei ole taulukossa arvoja, eli Hessulta ei saatu tietää todellista lukemaa. Folaatti pojalla on 2,8 viite arvojen ollessa 3-14 Puljun vaihto oli siis edessä ja suuntasimme vaki ell. luokse Järvettiin. Halusin itse ottaa asioista myös selvää mihin noi  Hessun arvot viittaisi (olen aina siis ollut kiinostunut lääketieteestä ja sisätaudeista). Oma maalikon diagnoosi Vetlabin sivujen mukaan oli, että Hessulla on pitkäaikainen koko ohutsuolen alueella oleva paha tulehdus. Tämä tuntui mielestä varsin loogiselta, koska Hessulla on viimeisen kahden vuoden aikana ollut ruokinta asiat epätasapainossa, johtuen mun yhdestä pitkäaikais ruokakokeilusta ja siitä, että alueelle jonne muutimme pari vuotta sitten asuu vanhoja ihmisiä, jotka tykkäävät ruokkia lintuja parvekkeelta heittäen kokonaisia leipiä pitkin pihanurmea. Hessu on näitä päässyt syömään ollessaan vapaa ja vatsa on siis oireillut aika voimakkaasti viimeisen kahde vuoden ajan.

Eilen sitten olimme Elli Kivikosken juttusilla. En puhunut hänelle omista epäilyistä, mutta kerroin koko tilanteen ja näytin nuo uudet verikokeen tulokset. Hän päätyi täysin samaan diagnoosiin, kuin minäkin =D Päätettiin aloittaa Hessulla B-vitamiinin antaminen pistoksena säännöllisin väli ajoin ja seuraava verikoe otetaan reilu parin viikon päästä pistoksesta. Tarkistetaan lähteekö arvot nousemaan. Samalla otetaan (varoiksi) isoverenkuva. Ei kuitenkaan uskonut Hessulla olevan maksassa/munuaisissa mitään, kun on niin hyvä kuntoinen ja lenkkeilee edelleen samat lenkit nuoremman mukana. Mutta samallahan nuokin tulee tarkastettua, kun otetaan se B-12 ja folaatti.

Eli taidan siis olla väärällä alalla. Olenkin ihan pikku-tytöstä lähtien haaveillut ell. ammatista. Tämä kaatui kuitenkin siihen, etten oikein ole luku ihmisiä... Harmi sinäänsä koska mua todella kiinnostaisi eläinten sairaudet ja luen niistä todela paljon eri paikoista, mutta mitä tulee matikan tai kielten opiskeluun, niin ei kyllä ole mun juttu ja siihen se sitten tyssää. Eläin lääkikseen päästessäni olisin kyllä varmaan valtavan innoissaan ja hakisin kaiken mahdollisen tiedon... Mutta olipas mukavaa huomata, että jonkin lainen tieto on karttunut ihan maalais opiskelujen pohjalta ja päädyttiin samaan taudin kuvaan ammatti ihmisen kanssa =D

Summa summarum: Hessu siis saa pistoksia (B-12) ja toden näköisesti toipuu oikein hyvin vajeestaan ja jatkaa virkeää vanhuksen elämää lenkkeilen huomattavasti useammin hihnassa, kun possuna mussuttaa ulkoa kaiken mahdollisen mikä vain sattuu osaumaan kuonon eteen!